sobota 16. února 2013

Co jsou vlastně zombie

Zombie - hnijící tělo, domov červů a ohavný pach tahnoucí se za onou bytostí prahnoucí po čerstvém lidském masu. Ano, tak nějak si asi každý znás představuje živého mrtvého obecně nazývaného Zombie. Jenže, není zombie jako zombie. Rozdělujeme je do dvou skupin.
První skupina, ta populárnější, je náš známý, stále hladný zombík z hororových filmů, který co by obživlá mrtvola  pohybující se šouravým pohybem (někdy i sprintem, zaleží na režiseru filmu) se živý lidským masem. Přičinou povstání mrtvého do nové, agresivní masožravé podoby většinou býva nějaký vir.
Skupina druhá, známá pod pojmem Voodoo Zombie není způsobena žádným virem ani morem. Je to staré Zaklínadlo kultu Voodoo, jímž dostaneme osobu do transu (pod vlivem omamných látek), která jen slepě plní rozkazy. Původ slova Zombie pochází pravděpodobně ze západoafrické tradice (nzúmbe - duch). Tato tradice Voodoo je rozšířena hlavně na Haiti a na jihu Spojených států.

Na další otázky typu  Jak vznikají ?, Jaké jsou jejich silné a slabé stránky ?, Jejich potřeby ?, Jak přežít ?, vám zodpovím odpovědi v dalších příspěvcích. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Špatné